Importanta  muzicii pentru copii

Este cunoscut faptul ca muzica ajuta la dezvoltarea mai multor abilitati, precum cele sociale, creative, imbunatatirea laturilor personalitatii care tin de rabdare si concentrare, etc. Astfel, studierea unui instrument muzical de catre copii  constituie in acelasi timp o forma de distractie si relaxare, si, de asemenea aduce foarte multe benificii in planul dezvoltarii sale ulterioare.

Copiii invata in fiecare zi lucruri noi pe care le folosesc in diverese contexte din viata lor, asa incat depinderea abilitatilor muzicale incepand cu  varste fragede nu poate constitui decat un avantaj pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii si a caracterului unei persoane.

Studiile au demonstrat ca lectiile de muzica pot determina sensibilitatea creierului la anumite sunete si poate ajuta copilul sa isi imbunatateasca abilitatea limbajului si sa isi perfectioneze urechea muzicala si chiar auzul muzical.

Daca ne referim la copii si muzica putem afirma cu tarie ca aceasta poate inlocui cu succes alte activitati precum privitul la televizor, jocul pe calculator si alte astfel de activitati. Asadar, e bine ca gustul pentru muzica sa fie cultivat din timp. Abilitatile muzicale innascute dezvoltate de a canta sau de a interpreta la un instrument, trebuie explorate inca din copilarie pentru a obine rezultate maxime.

Studiile realizate despre  impactul muzicii asupra organismului uman sunt din ce in ce mai elaborate si scot in evidenta faptul ca expunerea inca din frageda copilarie la sunete creste memoria si capacitatea de invatare la copii.

 

Adultii si muzica

Pentru persoanele adulte studierea muzicii poate fi o modalitate relaxanta de a petrece timpul liber, invatand in acelasi timp ceva ce poate isi doreau inca din copilarie, insa din diverse motive nu au putut sa isi indeplineasca acest vis.

A canta sau a interpeta diverse melodii la un instrument este de cele mai multe ori o modalitate extrem de distractiva pentru persoanele care vor sa se detaseze de stresul zilnic de la locul de munca si sa evadeze intr-un loc in care muzica, prin cele mai pure sunete ale sale patrunde in lumea lor, rupand astfel rutina de zi cu zi.

In ultimul timp, studiile axate pe studierea efectelor muzicii asupra creierului au subliniat importanta memoriei muzicale in comportamentul si starile noastre afective.