PostHeaderIcon Care este varsta potrivita pentru a incepe lectiile de muzica?

Care este varsta potrivita pentru a incepe lectiile de muzica?

 

Cu totii am auzit povestile faimoaselor minuni muzicale, de la Mozart scriind prima simfonie la varsta de opt ani, pana la Stevie Wonder cantand cu Motown la 11 ani. Desi copilul tau nu canta la Filarmonica din New York sau cu Simfonia din Chicago la varsta de 11 ani (precum violonistul Midori, respectiv Herbie Hancock),  familia ta este expusa fara indoiala copiilor talentati din jurul lor. Fie ca este vorba de corul bisericii sau concertele trupei scolii primare, se pare ca parintii trebuie sa incurajeze copiii sa ia lectii de muzica timpuriu daca vor sa reuseasca, iar intr-un fel, au dreptate.

Acestea fiind spuse, parintii aud deseori plangeri din partea altor parinti care ii influenteaza sa amane lectiile de muzica pana cand copilul lor mai creste, cum ar fi „Parintii mei m-au obligat sa invat un instrument cand eram mic… am urat asta atunci si o urasc si acum”. Pentru a evita aceasta atitudine negativa, parintii opteaza sa amane lectiile de muzica pana cand copilul creste si isi poate alege singur un instrument sau daca vor sa invete sau poate opta  sa nu cante la un instrument. Si ei au dreptate.

Aceste afirmatii pot parea contradictorii insa in realitate problema este modul in care definim lectiile de muzica. Pentru a intelege mai bine acest lucru, este important sa ne uitam la motivele care stau la baza dorintei parintilor ca al lor copil sa ia lectii de muzica.

Exista dovezi care indica o „fereastra de oportunitate” de la nastere pana la varsta de noua ani,  de a dezvolta o sensibilitate muzicala la copii. In aceasta perioada, structurile mentale si mecanismele asociate cu procesarea si intelegerea muzicii sunt in primele stadii de dezvoltare, ceea ce face expunerea copiilor la muzica foarte importanta.

Intrebarea importanta nu este cand sa inceapa lectiile de muzica, ci care este scopul lectiilor de muzica pentru copii? De exemplu, copiii foarte mici nu sunt expusi instrumentelor pentru a le invata, ci pentru a castiga experienta si pentru a invata sa dezvolte relatii semnificative cu muzica la o varsta frageda. Daca acesta este scopul tau, atunci lectiile de muzica pot si trebuie sa inceapa imediat dupa nastere si desigur in primul an al copilului.

Aceste lectii  nu trebuie sa fie – de fapt, la inceput nu ar trebui sa fie – foarte formale. Un parinte poate fi  un ghid in introducerea copilului intr-un mediu muzical. Copiii trebuie ajutati sa se concentreze asupra muzicii prin activitati simple, cum ar fi jocuri muzicale, leganari sau dansuri tinand copilul in brate, sau cantand cu vocea sau la un instrument pentru copil.

In jurul varstei de trei ani pot incepe lectiile „formale”. Din nou, scopul nu este de a invata un instrument, ci de a-si dezvolta in continuare abilitatile precum identificarea ritmului, identificarea unei melodii sau identificarea instrumentelor. Aceste lectii parinte-copil se pot desfasura in clasele prescolare, sustinute de scoli private, universitati sau centre comunitare. Pentru a decide daca o grupa este potrivita pentru copilul dumneavoastra, trebuie avut in vedere ca obiectivele si asteptarile sa coincida cu cele ale profesorului.

Pana la varsta de cinci ani, majoritatea copiilor si-au construit o baza care i-a pregatit pentru lectii de muzica formale. Chiar si acum, scopul acestor lectii nu este de a deveni un mare interpret al instrumentului ci de a intelege in muzica. Pianul si vioara sunt cele mai comune instrumente pentru aceasta varsta, dar unii copii au incercat blockflote, chitara sau ukulele cu succes.

Pana la varsta de 10 ani, copilul va avea o varietate de abilitati asociate cu instrumentul ales. Ei vor avea de asemenea si puterea fizica de a incerca un instrument diferit, mai mare, cum ar fi instrumente de suflat sau instrumente mari cu corzi care necesita un nivel ridicat de forta si rezistenta. In aceasta perioada, scopul lectiilor este de a face tranzitia de la a experimenta  muzica la imbunatatirea abilitatilor de performanta.

In concluzie, exista trei raspunsuri la intrebarea „De la ce varsta ar trebui sa inceapa copiii lectiile de muzica?”. Activitatile mai putin formale ar trebui sa inceapa la scurt timp dupa nastere, urmate de cursuri sistematice in jurul varstei de trei ani, iar lectiile cu scopul de a invata un instrument intre varstele de sase si noua ani. Trebuie amintit ca acestea sunt recomandari; exceptiile pot avea loc in functie de copil si/sau de profesor. Experienta muzicala la o varsta frageda este extrem de importanta in procesul de dezvoltare al unui copil. Precum mersul pe bicicleta sau invatarea unei limbi straine, aceste abilitati se pot invata si mai tarziu, insa nu vor fi niciodata “naturale” pentru o performanta muzicala.

Sursa: http://www.pbs.org/parents/education/music-arts/whats-the-right-age-to-begin-music-lessons/

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Categories
Links: