PostHeaderIcon Lectiile de muzica timpurii stimuleaza dezvoltarea creierului

Pregatirea muzicala inainte de varsta de sapte ani are un efect semnificativ asupra dezvoltarii creierului, un studiu recent aratand ca cei care au inceput mai devreme lectiile de muzica au conexiuni mai puternice intre regiunile motorii-acele regiuni ale creierului care ajuta la planificarea si realizarea miscarilor.

Daca ati inceput lectiile de pian in clasa intai saula gradinita, multumiti parintilor si profesorilor. Aceste lectii pe care le-ati urat- sau iubit- au contribuit la dezvoltarea creierului. Cu cat ati inceput mai devreme lectiile de muzica, cu atat mai puternice sunt conexiunile.

Un studiu publicat luna trecuta in Journal of Neuroscience sugereaza ca pregatirea muzicala inaintea varstei de sapte ani are un efect semnificativ asupra dezvoltarii creierului, aratand ca cei care incep timpuriu lectiile de muzica au conexiuni mai puternice intre regiunile motorii-acele regiuni ale creierului care ajuta la planificarea si realizarea miscarilor.

Studiul a fost realizat de studentii laboratorului profesorului de psihologie Virginia Penhune, de la Universitatea Concordia, in colaborare cu Robert J. Zatorre, cercetator la Institutul Neurologic din Montreal la Universitatea McGill.

Studiul ofera dovezi importante conform carora perioada dintre varstele de sase si opt ani este o „perioada sensibila” cand pregatirea muzicala interactioneaza cu dezvoltarea normala a creierului, producand schimbari de lunga durata in abilitatile motorii si structura creierului. „Pentru a invata un instrument este necesara coordonarea mainilor cu stimulii vizuali sau auditivi”, spune Penhune. „Practicarea unui instrument inaintea varstei de sapte ani accelereaza maturizarea conexiunilor dintre regiunile motorice si senzoriale ale creierului, creand un cadru pe care instruirea ulterioara se poate forma.”

Cu ajutorul co-autorilor studiului, doctoranzii Christopher J. Steele si Jennifer A. Bailey, Penhune si Zatorre au testat 36 muzicieni adulti, pe o abilitate motorie, in timp ce le scanau creierele. Jumatate din acesti muzicieni au inceput pregatirea muzicala inainte de varsta de sapte ani, in timp ce cealalta jumatate au inceput mai tarziu, dar cele doua grupuri au avut acelasi numar de ani de formare muzicala si experienta. Aceste doua grupuri au fost comparate cu persoane care primit foarte putina pregatire muzicala sau chiar deloc.

Comparand o abilitate motorie intre cele doua grupuri, muzicienii care au inceput studiul inaintea varstei de sapte ani au arata o sincronizare mai precisa, chiar si dupa doua zile de practica. La compararea structurii creierului, muzicienii care au inceput studiul timpuriu, au prezentat materie alba imbunatatita in corpul calos, un fascicul de fibre nervoase care leaga regiunile motorii stangi si drepte ale creierului. O descoperire importanta a cercetatorilor este ca puterea conexiunii este mai mare cu cat muzicienii au inceput mai devreme studiul.

Interesant este ca tomografiile cerebrale nu au aratat nici o diferenta intre muzicienii care au inceput pregatirea mai tarziu si cei care nu au luat deloc lectii de muzica; acest lucru sugereaza ca evolutia creierului analizata se desfasoara devreme sau chiar deloc. Deoarece studiul a testat muzicienii pe o sarcina non-muzicala de asemenea sugereaza ca beneficiile formarii muzicale timpurii se extind dincolo de capacitatea de a canta la un instrument.

„Acest studiu este important in a arata ca formarea muzicala este mult mai eficienta la varste mici deoarece anumite aspect ale anatomiei creierului sunt mult mai sensibile la schimbari in aceasta perioada”, spune co-autorul, Dr. Zatorre, care este si co-director al Laboratorului International de Cercetare a Muzicii, Creierului si Sunetului .

Cu toate acestea, spune Penhune, care este de asemenea un membru al Centrului pentru Cercetare in Dezvoltare Umana, „este important sa ne amintim ca cei care au inceput pregatirea timpuriu au anumite competente si diferente la nivelul creierului care merg impreuna cu cele specifice. Dar acestea nu ii fac neaparat muzicieni mai buni. Performanta muzicala tine de abilitati, dar si de comunicare, entuziasm, stil si multe alte lucruri pe care nu le luam in calcul. Asadar, pregatirea muzicala timpurie te poate ajuta sa iti exprimi geniul, dar cel mai probabil nu te va face unul.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Categories
Links: