PostHeaderIcon De ce este nevoie de exercitii tehnice la lectiile de muzica?

La fel ca si in cazul limbajului format din cuvinte, pe care il exersam de cand ne nastem la inceput intr-o forma tacita, internalizata, pe care ulterior o verbalizam, si in cazul limbajului muzical, format din sunete, este nevoie de exercitiu, pentru o reproducere cat mai corecta a continutului muzical.
Asa cum ni se pare normal sa invatam sa vorbim litera cu litera, silaba cu silaba, cuvant cu cuvant si ulterior propozitional si frazeologic, in acelasi fel se exprima normalitatea vorbirii, a interpretarii mai bine zis, si din punct de vedere muzical. Pentru ca sunetul sa poata intra in firescul sau, pentru ca partitura sa poata fi interpretata cat mai aproape de ceea ce a vrut sa exprime reprezentarea ei grafica, trebuie sa invatam sa transformam corect notele in sunete, mai apoi in motive, fraze si in ‘povesti muzicale’ cu sens pentru noi insine si pentru ascultatori.
Reusim sa vorbim muzical corect si firesc, natural, datorita normalizarii cursivitatii muzicale, prin intermediul exercitiilor tehnice. Fara acest tip de exercitii, usurinta in interpretare va fi mereu impiedicata de impotmoliri silabice, respectiv notice.
Daca insa studiul unui instrument sau cantatul cu vocea este sustinut de exercitii tehnice, impotmolirile, frecvente la inceput, vor fi din ce in ce mai rare, pana cand, la un moment dat, vor disparea.
Fiecare exercitiu tehnic facut, lucrat si insusit se constituie ca un pilon pe care vor putea trece ulterior cu usurinta melodiile pe care doriti sa le cantati. Cu toate acestea, exercitiile tehnice, indiferent de instrument, nu trebuie tratate ca un scop in sine, ci, mai degraba, ca un mijloc prin intermediul caruia sa reusiti sa cantati asa cum va doriti si cum v-ati propus.
Un material de Claudia ATANASOAE, General Manager Boem Club

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Categories
Links: